Azad Saberin aika käy vähiin

4.11.2016

Taiteilija Azad Saber, 48, on ahdistunut pitäessään kädessään helmikuussa 2016 päivättyä poliisilta saamaansa kirjettä. Mies ei saanut määräaikaista oleskelulupaa vaan hänet on päätetty karkottaa maasta. Mies palautettaisiin Pohjois-Irakin kurdialueen Süleimaniaan, josta hän on kotoisin. Siellä hänellä ei ole omaisia. Sisarukset asuvat eri maissa, yksi veli on Lahdessa. Ulkoministeriön mukaan kaikkea Irakiin matkustamista on vältettävä. Irakin turvallisuustilanne on erittäin huono.

Azad Saber kuului taiteilijaryhmään, joka joutui ääri-islamilaisten vainon kohteeksi varsinkin alastomia naisvartaloita kuvaavista veistoksista. Azadia ja hänen kollegoitaan ammuttiin, yksi haavoittui. Poliisit eivät auttaneet. Kun hän valmisteli taidenäyttelyä, näyttelyhuoneisto poltettiin tauluineen. Taiteilijaa etsittiin kotoa ja isälle sanottiin, että Azad tullaan tappamaan.

Taiteilija haki turvapaikkaa Suomesta jo vuonna 2001, mutta hänet käännytettiin Dublin-sopimuksen nojalla Alankomaihin. Azad Saber haki turvapaikkaa uudelleen 2011. Hänet päätettiin käännyttää Irakiin, mitä ei voitu toteuttaa. Vuonna 2014 mies haki oleskelulupaa "muulla syyllä" ja sai sen 4.3.2015 vuodeksi. Tämän vuoden tammikuussa hän haki jatko-oleskelulupaa. Hämeen poliisi ei myöntänyt sitä, vaan esittää hänet karkotettavaksi maasta ja määrättäväksi maahantulokieltoon. Azad Saberille jäi 14 päivää aikaa antaa vastineensa. Hänellä on asianajaja.

Azad Saber on kotiutunut Riihimäelle hyvin ja opiskellut Hyria-koulutuksessa suomea. Hän on kääntynyt muslimista kristityksi, saanut kristillistä opetusta ja kasteen. Syksyllä 2014 Azad Saberilla ja viime syyskuussa menehtyneellä italialaisella taiteilija Meo Prencipellä oli yhteinen näyttely Riihimäen Samuli Parosen salissa (Aamuposti 10.10.14).

Alkuvuonna, tammi- ja helmikuussa Azad Saber oli Riihimäen Pohjoisella koululla vapaaehtoisena taideopettajana ja neuvoi lapsille uusia tapoja tehdä taidetta (Aamuposti 13.2.16). Hän on aloittanut myös taideopinnot Hyvinkään taidekoulussa.

Taiteilija Azad Saber on valittanut Maahanmuuttovirastolta saamastaan kielteisestä oleskelulupapäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen ja odottaa sieltä positiivista ratkaisua. Tilanne on hänestä hyvin ahdistava.

Teksti: Seppo Ylönen

Olen joka sekunti lähempänä kuolemaa. Minä en ole terroristi, vaan haluan elää rauhassa, sanoo karkotuspäätöksen saanut Azad Saber. Azadin teoksia voi katsoa osoitteesta www.azad.exto.nl.

Yhteystiedot

Toimittajapalvelu Seppo Ylönen
Kalevankatu 2–4 C 7
11100
RIIHIMÄKI
seppo.ylonen@kolumbus.fi
toimittajapalvelu@gmail.com
www.toimittajapalvelu.fi
Y-tunnus 1779409-7

Uusimmat aiheet

XI kansainväliset kansantanssijuhlat Riihimäellä 2. – 7.8.2016

24.2.2017
Riihimäen kansantanssijoiden lisäksi juhlilla olivat mukana: Celtic Roots Irlannista, Gruppo Folcloristico Trevigiano Italiasta, Tisza Táncegyüttes Unkarista ja Volkstanzgruppe Laggenbeck E.V. Saksasta. Celtic Roots (Irlanti) esiintyy... Lue lisää »

Lähetysavain 

23.2.2017